Protocol de Preparare Orizontala/

Horizontal Preparation Protocol (HPP)

by Dr. Andi Dragus

https://youtu.be/IrK_g1DPzwM

HPP este un protocol functional, minim invaziv, predictibil si reproductibil cu usurinta, de realizare a preparatiilor pentru fatete si coroane dentare.

HPP cuprinde 5 componete de analiza clinica si fizica.

Acest protocol de slefuire a fost inventat de Dr. Andi Dragus in 2016 si prezentat in Germania la compania Komet care l-a preluat si care produce in prezent 3 seturi diferite ca utilitate.
Unul pt fatele, unul pt coroane si altul pt coroane si fatete.


  • Protocolul porneste ca si concept de la planul orizontal al radacinilor dentare.
  • Planul orizontal al radacinilor dentare prezinta un contur nergulat si unic fiecarei radacini dentare.
  • Pe acest plan orizontal medicul stomatolog trebuie sa realizeze inchiderea marginala a fatetei sau coroanei.
  • Este important sa localizam mental tridimensional sectiunile radacinii ce urmeaza a fi slefuita cu prag.

Analizand acest plan orizontal al radacinii inainte de a incepe prepararea propriu zisa medicul stomatolog obtine informatii pretioase legate de conturul acestuia, de inclinarea acestuia in plan vestibulo-oral si mezio-distal si de raportul dintre acest plan HP si radacinile dintilor vecini care influenteaza direct inclinarea frezelor in timpul prepararii mecanice si viitoarele suprafete de contact ale fatetelor sau coroanelor.
Daca controlam acest plan orizontal pe care se realizeaza pragul preparatiei atunci primul obiectiv medical reprezentat de inchiderea marginala ce este direct influentata de amprenta clasica sau digitala este realizat.
Foarte important este ca inchiderea marginala sa se realizeze cu un singur material si nu cu doua materiale.
Planul vertical al preparatiei este influentat tot de planul orizontal al radacinilor si neretentivitatea verticala se realizeaza mecanic pe lungimea frezei in timp ce varful frezei se sprijina pe acest plan orizontal in timpul prepararii.

HP il intalnim pe radacinile dintilor/ la nivelul parodontiului/ la nivelul planului de ocluzie/ la nivel ATM in trei dintre parametrii dinamicii mandibulare ISS SA BENETT ANGLE.
Daca exista un echilibru intre toate aceste planuri orizontale ale sistemului stomatognat atunci vom reusi sa livram pacientului o lucrare protetica functionala si estetica fara riscuri pe termen mediu si lung ale sistemului cranio mandibular SCM.


Toate fatetele si coroanele ceramice sau monolotice se realizeaza extra oral intr-un laborator de tehnica dentara.